Esan Ekibi 2015'te Trafigura'yı Ziyaret Etti

26 Mart 2015 Perşembe günü 8 kişilik Esan ekibi - Serpil Demirel, Ali Türkistanlı, Ali Can Akpınar, Cem Murat Aytaç, Ebrar Küçüköner, Engin Doğan, Mustafa Tuna Kaskatı ve Murat Özder -Trafigura’nın daveti üzerine  İspanya Huelva’da bulunan Matsa madeninde bir teknik geziye katıldı. Yeraltı/yerüstü üretim süreçleri, arama,  iş sağlığı ve güvenliği, finansal süreçler hakkında bir çok konuda bilgi paylaşımı yapıldı, yeraltı ve yerüstü olmak üzere madenin tamamı gezilerek üretim süreçleri ile ilgili detaylı bilgiler alındı.

Trafigura cevher, konsantre, fiziksel metal, petrol ve petrol türevi ürünler ticareti yapan dünyanın en büyük ticari firmalarından biridir. Bunun yanında lojistik ve madencilik faaliyetleri de vardır. 2014 yılı ticaret hacimleri 170 milyon ton olan Trafigura’nın cirosu 128 milyar USD’dir. 5300’ün üzerinde çalışanı vardır.

Matsa (Minas de Aguas Teñidas) madeni 1997 yılından başlayarak çeşitli firmalar tarafından işletilmiş bir bakır-çinko-kurşun yeraltı madenidir. 2009 yılında Trafigura Madencilik Grubu tarafından satın alınmıştır. MATSA ve Sotiel &Magdalena olmak üzere iki yeraltı madeni, 2 yer üstü flotasyon tesisinden oluşup , yıllık yer altı üretim kapasiteleri 4,4 milyon ton’dur. 2015 yılında toplam 430.000 ton bakır, çinko ve kurşun konsantresi üretimi yapmayı planlamaktadırlar.