Dünya Su Günü’nde Suyumuzun Geleceğini Birlikte Koruyoruz

Esan



Esan’da kullandığımız toplam suyun çok büyük çoğunluğunu geri dönüştürerek kullanıyoruz. Sürdürülebilir madencilik uygulamalarımızla tüm tesislerimizde daha az tüketmek, yeniden kullanmak ve geri dönüştürmek için birçok uygulamayı hayata geçirdik. Kapalı devre sistemlerden, arıtma tesislerine, yağmur suyu toplama havuzlarımızdan, geri dönüşüm hatlarına kadar birçok yapı ile suyumuzu korumayı sorumluluklarımızın başında sayıyoruz. Bu yönde projeler geliştirmeye de devam ediyoruz.

 Biliyoruz ki uygulamalarımız kadar her birimizin bireysel davranışları da daha iyi bir gelecek için olmazsa olmaz. Bu nedenle, Mavide Hayat Var yolculuğumuzda bize rehberlik eden Çevreci 5D ışığında davranışlarımızı değiştirerek de geleceğe değer katıyoruz. Tüm tüketimlerimizi ilk adımdan Bi’Daha düşünerek ele alıyoruz. Mümkünse Tüketimlerimizi Durduruyor, durduramadıklarımızı Daha Az Tüketmeye odaklanıyoruz. Atıklarımıza ve artıklarımıza yeni bir gözle bakıyor ve Yeniden Değerlendirmenin yollarını arıyoruz. Ömrünü dolduran tüm kaynakları ise değer zincirine tekrar katılmaları için Geri Dönüştürüyoruz.
 
Covid-19 Pandemisi ile birlikte özellikle temiz su ihtiyacının kritikliğini bir kez daha anladık. Artık hepimizin çok iyi bildiği gibi, COVID-19 Salgınında kendimizi ve çevremizdekileri koruyabileceğimiz önlemlerin çoğu kişisel hijyenimizi sağlamaktan geçiyor ve bunun için su, en temel ihtiyacımız. Ancak dünyanın içme ve temiz su kaynakları hiçbir zaman suyu boşa harcayacak kadar çok değil. Bu nedenle, bu yıl Dünya Su Gününde sağlığımızı korurken, en değerli kaynaklarımızdan biri olan suyumuzun da geleceğini korumak için Çevreci 5D ışığında yapabileceklerimize birlikte göz atalım istedik. Suyu daha az tüketmek için yapabileceklerimiz:

1: Covid-19 salgınında en önemli koruma el yıkamak. 20 saniye boyunca ellerimizi sabunlarken suyu açık bırakmak yerine ufak bir dokunuşla musluğu kapatabilir, musluğu durulama için açarak el yıkamayı bitirebiliriz. Böylece her el yıkamada önemli bir miktar suyu koruyabiliriz.

2: Ya da sıvı sabun kabına su ekleyerek köpürtebilir ve ellerimizi suyu açmadan bu karışım ile köpürterek temizlemeye başlayabiliriz. Böylece sadece durulama aşamasında suyu açarak, daha az su ile hijyen sağlayabiliriz.

3: Covid-19’un damlacık yoluyla geçmesi sebebiyle ağız hijyeninin de önemi artıyor. Dişlerimizi günde 2 kere 3 dakika fırçalamamız gerekiyor. Diş fırçalarken bu sürede musluğu kapatarak her diş fırçalamada yaklaşık 15 litre, bir yılda yaklaşık 11.000 litre suyu tasarruf edebiliriz.

4: Kişisel hijyenimizi sağlamak için banyo yaparken de duş alma süremizi 5 dakika veya altında tutmaya özen gösterebiliriz. Saçımızı şampuanlarken musluğu kapatarak daha az su tüketebiliriz. Herkesin banyo süresini sadece 1’er dakika kısaltmasıyla yılda kişi başına 18 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.

5: Bu süreçte kıyafetlerimizi de temiz tutmaya özen göstermemiz gerekiyor. Çamaşır ve bulaşık makineleri elde yıkamadan daha az su tüketirler. Makinelerimizi tam dolu kullanarak ve kısa programlarda çalıştırarak daha az su tüketebiliriz.

6: Bir damla bile sızdıran muslukları ve tuvaletleri onararak yılda en az 12 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.

7: Mümkünse kullandığımız muslukları, duş başlıklarını ve rezervuarları kolay açılıp kapanabilen ve daha az su tüketen modellerle değiştirerek yılda %75’e kadar su tasarrufu sağlayabiliriz.